logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Top
 

Mediteren

Mediteren is de weg naar de stilte waarin alles besloten ligt.

Mediteren is eigenlijk niets doen, alleen maar zijn. In het hier en nu. En dat is best lastig in het begin, want dat zijn we niet gewend. We zijn zo gewend aan afleiding, dingen doen, iets moeten, iets willen; onze dagen zitten vol met prikkels. En dan moet je ineens niets doen, maar gewoon zijn! Niet denken aan het verleden en niet aan de toekomst. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen!

Als eerste stap toch maar eens beginnen het te doen, gewoon proberen. Zittend of liggend, even tijd voor jezelf. En je zult zien, de gedachten vliegen ongecontroleerd door je hoofd, je hoort geluiden waar je normaal gesproken niet op let en je voelt van alles. De kunst is om, terwijl je dit allemaal waarneemt, er vervolgens niets mee te doen en er ook geen oordeel over te hebben. Gewoon maar laten wat het is. En jij blijft waar je bent, in het NU.

Het kan in het begin zeker helpen om  je te concentreren op één punt, bijv. je ademhaling of een object. In combinatie met een visualisatie kun je ook je energie in balans brengen of jezelf een fijne gronding geven.

Na verloop van tijd merk je dat je steeds meer rust en ruimte ervaart, je komt helemaal tot jezelf, zonder oordeel. En als je dit regelmatig toepast, dan blijf je daar in je dagelijks leven ook de positieve effecten van behouden. Je ontwikkelt meer bewustzijn, meer relativeringsvermogen, je voelt je meer gegrond in jezelf en vooral minder snel gestresst. En dat is superpositief voor je gezondheid!

woman sitting on bench over viewing mountain

Ook al heb je geen ervaring ermee, probeer het gewoon eens uit.

Gebruik gerust een van onderstaande oefeningen om er een beetje bekend mee te raken.

Probeer onderstaande meditatie- en visualisatie oefeningen eens uit en voel wat het met je doet!

3-minuten meditatie om jezelf te hervinden als het even spannend is

Vind een plek waar je even rustig op adem kunt komen. Richt je aandacht naar binnen, naar je ademhaling.
Adem 5 keer rustig in en uit en houd je aandacht erbij. Begin je ademhaling te vertragen en adem steeds langzamer in en uit.
Sluit na 5 keer ademen je ogen en volg je ademhaling met je aandacht. Houd je adem na het inademen 4 seconden in, voordat je langzaam weer uitademt.
Nadat je langzaam helemaal hebt uitgeademt, adem je met een korte krachtig zucht ook het allerlaatste restje lucht nog uit je longen. Adem dan weer rustig en diep in, vanuit je buik.
Herhaal dit 2 minuten lang en laat dan je ademhaling weer terug komen naar normaal. Open je ogen en sluit af met een warme dankjewel naar jezelf.

Kom snel tot jezelf

Je zenuwen de baas!

Geef ruimte aan jouw aanwezigheid.

Jouw 'geheime wapen' om op cruciale momenten te 'pieken'.

Een adem meditatie om je stevig te gronden

Zoek een rustige plek om minstens 10 minuten ongestoord te kunnen liggen of zitten.
Sluit je ogen en ga met je aandacht naar je ademhaling. Adem 5 keer rustig in en uit en ontspan je, terwijl je met je aandacht bij je ademhaling blijft. Geef je lichaam over aan de zwaartekracht.
Laat vervolgens een denkbeeldig koord of lichtstraal als vanzelf vanuit je staartbeen, als een boomwortel de aarde in zakken. Steeds dieper en dieper. Duw als het ware met je uitademing het koord of de lichtstraal steeds dieper de aarde in, helemaal tot aan het centrum van de aarde, waar het vloeibaar is.
Neem de kleur van het vloeibare magma in je op, adem 5 keer rustig in en uit en ontspan je, terwijl je met je aandacht bij je ademhaling blijft.
Gebruik vervolgens je inademing om het koord of de lichtstraal weer naar je toe te halen en neem de kleur als energie daarin mee.
Laat de kleur je longen vullen en adem het uit in de ruimte om je heen en zie de ruimte in je verbeelding verkleuren.
Richt vervolgens je aandacht weer naar je ademhaling, adem 5 keer rustig in en uit en doe langzaam je ogen weer open.

Een fijne oefening om snel tot jezelf te komen.

Doe dit een week lang, elke dag.

Meer rust en meer zelfvertrouwen.

Je mag er zijn!

Binnenkort zijn hier meer korte meditatie-oefeningen te vinden, die je zelf kunt doen!

Terug naar de startpagina
Klik hier
Terug naar Vitaliteit
Klik hier
Terug naar Persoonlijke Groei
Klik hier